Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

2049 Diósd
Sashegyi út 3.Vízrendezési terv egyeztetése

2016.09.12 20:54

Vízrendezési terv egyeztetése

2016. szeptember elsejére egyeztetésre hívtuk Diósd Város Önkormányzat polgármestererét és munkatársait, Érd és Térsége Szennyvízelvezetési- és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás PIU Szervezetének vezetőjét, valamint a „B” program keretében vízrendezési tervezéssel megbízott Diósd 2016 Konzorcium vezetőjét, hogy hosszútávra megoldjuk Diósdon a felszíni vizek elvezetését úgy, ahogy előzőekben hosszútávra megoldottuk a szennyvízelvezetést.

A településünkön megjelenő felszíni vizek nem értelmezhetőek, nem kezelhetőek csak és kizárólag Diósd közigazgatási területén belül, mivel jelentős részük törökbálinti területről érkezik, majd rajtunk áthaladva Érd felé távozik. Ez tehát Diósdon túlmutató feladat, tartós együttműködést igényel mind a törökbálinti, mint az érdi önkormányzatokkal.

Az egyeztetés apropóját az adta, hogy Érden készül egy átfogó vízrendezési terv, és ahhoz kellene nekünk csatlakozni, hisz Érd a felszíni vizeink befogadója. Felelősen gondolkodva arra kell törekednünk, hogy ne csak a csapadékvizeink elvezetését oldjuk meg a szomszédos településekkel összefogva, de kidolgozzunk Diósd számára egy hosszútávon is hasznos vízgazdálkodási tervet. A klímaváltozás bennünket sem kerül el, várhatóan aszályosodással számolhatunk, ugyanakkor a csapadékeloszlás is megváltozik, egyszerre nagyobb mennyiség zúdul le. Átgondolt tervezéssel, felelős vízgazdálkodással enyhíthetünk a várható hatásokon. Ennek az átfogó tervnek a kivitelezése a társulat által finanszírozott „B” programba már nem fog beleférni, de remélhetőleg a közeljövőben pályázatok útján meg lehet valósítani, akár a környező településekkel összefogva.

Átfogó tervezés nem készülhet a lakosság bevonása nélkül, ezért kérjük azon ingatlanok tulajdonosait, ahol valamilyen rétegvíz fakad fel, továbbá időszakosan vagy rendszeresen átfolyik valamilyen víz a telkükön, hogy jelezzék azt írott formában (levélben, e-mailen) Társulatunk irodájában vagy Diósd Város Polgármesteri Hivatalában vagy egyszerre mindkettőben.