Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

2049 Diósd
Sashegyi út 3.Tájékoztatás a „B” befejező program műszaki és pénzügyi előrehaladásáról

2017.10.23 14:02

A szeptemberi Intézőbizottsági ülésen az IB elnöke tájékoztatást nyújtott a „B” program műszaki és pénzügy előrehaladásról. Az alapberuházásokból kimaradt kivitelezési munkák a befejező program keretében valósultak meg, amely most a végső szakaszba érkezett. Jelenleg a Balatoni úton és a Kavicsos úton folynak még munkák. A Hársfa utca esetében a tervezők által indított közművek egyeztetése zajlik éppen. A Mandula utcában, a Géza utcában és a Bajcsy Zs. utcában befejeződtek a munkák, ezek kifizetését a Társulat rendezte. A K&H Bank által adott hitelkeret - 2017. augusztus 24-én kapott tájékoztatás szerint ­ kimerült, ez okból a Társulatnak más forrásból kellett a számlák egy részét rendeznie, illetve a további pénzügyi rendezésről egyéb módon kell gondoskodnia. Ezért a Társulat 2017. augusztus 26-án írásban jelezte Diósd Város Polgármesterének, hogy a „B” program folyamán megrendelt munkák közbeszerzési árai meghaladták a rendelkezésre álló összeget, mely a hitelkeretösszeg megemelését indokolja, maximum 70.000.000,- Ft összegben. Diósd Város Képviselő-testülete arra kérte az Intéző Bizottság elnökét, hogy a soron következő Pénzügyi Bizottság ülésén adjon tájékoztatást a banki szerződést érintő változtatásról, nevezetesen arról, hogy a Társulat az új hitelt tudja-e törleszteni. A hitelfelvétel fedezetét a K&H Bank felé történő befizetések és az LTP-s kiutalások jelentik.. A Társulat tanácsadója megerősítette, hogy a társulati érdekeltségi hozzájárulások fedezetet nyújtanak ehhez a hitelkeret módosításhoz. Ebben a helyzetben az elvégzett és a még folyamatban lévő munkák kifizetése nem lehet maradéktalan. Amennyiben a hitelfedezet a szükségestől jóval később áll rendelkezésre, akkor a kifizetéseket késedelmi kamat és ÁFA költség is terhelni fogja. Újabb munkák megrendelésére már nem kerül sor, a folyamatban lévők elszámolását követően véget ér a befejező program is.

Bogó László polgármester úgy nyilatkozott a hitelkeret módosításával kapcsolatosan, hogy a Pénzügyi Bizottság a Társulat elnökével történő egyeztetést követően a pénzügyi fedezetre vonatkozóan írásbeli tájékoztatásra számít, ugyanakkor az önkormányzati törvény értelmében 10 millió Ft feletti hitelfedezeti vállalás csak kormányengedéllyel történhet, és a kormány évente kétszer dönt ilyen kérésekről. A K&H Banknak van egyéb javaslata a hitelfelvétel megoldására

A  társulati munka a befejező szakaszához  érkezett

Az egyebek napirendi pontban az IB elnök tájékoztatta az IB tagokat, hogy a Társulat irodájában jelentkeznek olyanok, akiknek az érdekeltségi hozzájárulás megfizetése komoly gondot okoz, és most kérik a tagi önrész megfizetésének felfüggesztését, vagy részletekben történő törlesztését. Mivel a társulati munka a befejező szakaszához ért, ezért a Társulat már nem bírálhatja el a tagok ilyen irányú beadványait, így azokat Diósd Város Önkormányzata részére - a kérelmezők befizetési egyenlegével együtt - átadja, és kéri azok további kezelését. Sohajda Lajos elnök tájékoztatást nyújtott arról is, hogy az alapberuházás vagyonát a beruházó szervezet hamarosan átadja a három Önkormányzat részére. A vagyonátadást követően a jogszabályi előírásoknak megfelelően sor kell kerüljön az elszámolási eljárásra, amennyiben a Társulat az Alapszabályban vállat feladatát teljesítette. Az IB elnöke a Társulat megszűnésével kapcsolatos tájékoztatásában idézte a a társulat megszűnéséről szóló jogszabályi hátteret, a vízgazdálkodásról szóló1995. évi LVII. sz törvényt és a 160/1995 évi (XII.26.) számú Kormányrendelet.

Tájékoztatás a „B” befejező programról

Az IB elnöke tájékoztatást nyújtott a „B” program műszaki és pénzügy előre haladásról. Az alapberuházásokból kimaradt kivitelezési munkák a befejező program keretében valósultak meg, amely most a végső szakaszba érkezett. Jelenleg a Balatoni úton és a Kavicsos úton folynak még munkák. A Hársfa utca esetében a tervezők által indított közművek egyeztetése zajlik éppen. A Mandula utcában, a Géza utcában és a Bajcsy Zs. utcában befejeződtek a munkák, ezek kifizetését a Társulat rendezte. A K&H Bank által adott hitelkeret - 2017. augusztus 24-én kapott tájékoztatás szerint ­ kimerült, ez okból a Társulatnak más forrásból kellett a számlák egy részét rendeznie, illetve a további pénzügyi rendezésről egyéb módon kell gondoskodnia. Ezért a Társulat 2017. augusztus 26-án írásban jelezte Diósd Város Polgármesterének, hogy a „B” program folyamán megrendelt munkák közbeszerzési árai meghaladták a rendelkezésre álló összeget, mely a hitelkeretösszeg megemelését indokolja, maximum 70.000.000,- Ft összegben. Diósd Város Képviselő-testülete arra kérte az Intéző Bizottság elnökét, hogy a soron következő Pénzügyi Bizottság ülésén adjon tájékoztatást a banki szerződést érintő változtatásról, nevezetesen arról, hogy a Társulat az új hitelt tudja-e törleszteni. A hitelfelvétel fedezetét a K&H Bank felé történő befizetések és az LTP-s kiutalások jelentik.. A Társulat tanácsadója megerősítette, hogy a társulati érdekeltségi hozzájárulások fedezetet nyújtanak ehhez a hitelkeret módosításhoz. Ebben a helyzetben az elvégzett és a még folyamatban lévő munkák kifizetése nem lehet maradéktalan. Amennyiben a hitelfedezet a szükségestől jóval később áll rendelkezésre, akkor a kifizetéseket késedelmi kamat és ÁFA költség is terhelni fogja. Újabb munkák megrendelésére már nem kerül sor, a folyamatban lévők elszámolását követően véget ér a befejező program is.

Bogó László polgármester úgy nyilatkozott a hitelkeret módosításával kapcsolatosan, hogy a Pénzügyi Bizottság a Társulat elnökével történő egyeztetést követően a pénzügyi fedezetre vonatkozóan írásbeli tájékoztatásra számít, ugyanakkor az önkormányzati törvény értelmében 10 millió Ft feletti hitelfedezeti vállalás csak kormányengedéllyel történhet, és a kormány évente kétszer dönt ilyen kérésekről. A K&H Banknak van egyéb javaslata a hitelfelvétel megoldására.

AA társulati munka a befejező szakaszához érkezett

Az egyebek napirendi pontban az IB elnök tájékoztatást adott arról, hogy a Társulat irodájában jelentkeznek olyan tagok, akiknek az érdekeltségi hozzájárulás megfizetése komoly gondot okoz, és most kérik a tagi önrész megfizetésének felfüggesztését, vagy részletekben történő törlesztését. Mivel a társulati munka a befejező szakaszához ért, ezért a Társulat már nem bírálhatja el a tagok ilyen irányú beadványait, így azokat Diósd Város Önkormányzata részére - a kérelmezők befizetési egyenlegével együtt - átadja, és kéri azok további kezelését.

Sohajda Lajos elnök tájékoztatást nyújtott arról, hogy az alapberuházás vagyonát a beruházó szervezet hamarosan átadja a három Önkormányzat részére. A vagyonátadást követően a jogszabályi előírásoknak megfelelően sor kell kerüljön az elszámolási eljárásra, amennyiben a Társulat az Alapszabályban vállat feladatát teljesítette.

Az IB elnöke a Társulat megszűnésével kapcsolatos tájékoztatásában idézte a a társulat megszűnéséről szóló jogszabályi hátteret, a vízgazdálkodásról szóló1995. évi LVII. sz törvényt és a 160/1995 évi (XII.26.) számú Kormányrendelet.