Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

2049 Diósd
Sashegyi út 3.Önök megkérdezték – az IB elnöke ismét megválaszolta

2014.09.27 08:01

A víziközmű társulat szeptemberi tájákozatatója

Ebben a hónapban a rákötési engedéllyel, a hibakijavítással és a „B” programmal kapcsolatos kérdéseikre kértünk és kaptunk választ Sohajda Lajostól, Diósd Város Víziközmű-társulat IB elnökétől.

-       Minden társulati tag megkapta már a rákötési engedélyt?

-       A rákötési engedélyt az érdekeltségi területen lévő ingatlantulajdonosok azon köre kapta meg, akiknél a műszaki feltételek teljes kőrűen rendelkezésre álltak, ugyanakkor vagy egy összegben vagy elmaradás nélküli részletekben megfizetésre került az önrész. Első körben közel 1600 kiértesítésére került sor még áprilisban, azóta hatszázzal gyarapodott a csatornázható ingatlanok engedélyének a száma. 2014. augusztus végéig 2183 tulajdonos kapott rákötési engedélyt. Erre a számra méltán lehetünk büszkék, komoly munka van abban, mind a társulat, mind az önkormányzat részéről, hogy jelentős mértékben sikerült bővíteni a csatornázható ingatlanok körét. Eredetileg 1600 ingatlant érintett a tervezés, majd a magánutak közutakká alakításával, és a beépíthetőségi szabályok megváltoztatásával sikerült szinte valamennyi diósdi ingatlan csatornázhatóságát biztosítani.

A rákötési kiértesítés viszont még így sem teljes kőrű, mert egyrészt műszaki feltétel függvénye, másrészt még mindig több százan vannak a fizetési hajlandóságot nem mutató ingatlantulajdonosok, akik számára további felszólításokat kell kibocsátani.

-       Aki augusztusban egy összegben teljesítette önrészének megfizetését, mikor kapja meg a rákötési engedélyt?

-       A féléves egyenlegközlőket követően többen jelentkeztek és egy összegben teljesítették önrészüket. Számukra a rákötési engedélyeket a befizetést követő 30 napon belül tudjuk kiadni. A társulatnak a bankkal egyeztetve meg kell bizonyosodnia arról, hogy a számlájára a befizetés megérkezett.  Az idei utolsó engedélyek kiadására körülbelül e lapszám megjelenéséig, azaz szeptember közepéig kerül sor. Kizárólag azok kaphatják meg szeptemberben a rákötési engedélyeket, akik eddig befizették az önrészüket, és a teljesítés a víziközmű-társulat számláján is megjelent, hogy még a téli hideg idő beállta előtt rácsatlakozhassanak a csatornahálózatra. Akik továbbra sem jelentkeznek társulatunknál, illetve a részletfizetéssel elmaradásban vannak, számíthatnak arra, hogy Diósd város jegyzőjétől október folyamán felszólító levelet kapnak, és ha akkor sem fizetnek, behajtással kell számolniuk.

-       A beruházással kapcsolatos hibák meddig jelezhetők?

-       Szerződésben van rögzítve a hibakijavítási időszak. Ez lehetőséget ad arra, hogy ebben az évben vagy a következő években bekövetkező bármilyen meghibásodást folyamatosan jelezzék, legyen az magánterületen vagy közterületen. Kötelezettsége van a vállalkozónak a hiba kijavítására, és hogy ez be is következzen, arra vonatkozólag a szerződés biztosítékot tartalmaz. Ha például majd tavasszal valahol azzal szembesülnek, hogy a csatornahálózat fölött megsüllyedt az út, azonnal jelezzék akár a Polgármesteri Hivatalban, akár társulatunk irodájában, akár a beruházó szervezet érdi ügyfélszolgálatán. Legjobb, ha bejelentéseiket írásban teszik meg, és ha lehetséges fotókkal is dokumentálják a hibát.

-       A „B” program keretében milyen beruházásokra kerül sor, és azok mely területeket érintik?

-       A „B” program több részből áll, mint pótlólagos közcsatorna építés, csapadékcsatorna építés és meglévő árkok rekonstrukciója, útburkolatok rekonstrukciója, elmaradt csatornabekötések építésére és korábbi bekötések megszüntetése, átforgatása, továbbá a házi átemelők beszerzése. A tervek szerint a zárt rendszerű csapadékcsatorna rekonstrukciója, építése meghaladja a 2000 métert, a vízelvezető árok építése meghaladja a 6000 métert. A Gyár utca, Zöldfa, Diótörő, Nefelejcs és Viola utcák útburkolatának megépítése is meghaladja a 2200 métert.

Ezek megvalósítására közbeszerzési eljárást követően kerülhet sor. Jelenleg az előkészítés fázisában vagyunk. Folyik a tervezés, a kivitelezők megpályáztatása lesz a következő lépés.

A házi átemelőket az ingatlantulajdonosok már megigényelték, azokat továbbítottuk a beruházó szervezet felé, de kérjük az érintetteket, ha változás történik, jelezzék felénk. Még pótigény bejelentésére is sor kerülhet, hisz van olyan, aki lemondja korábbi igényét, azt megkaphatja egy később jelentkező.

 

Diósd Város Víziközmű-társulat

2049 Diósd, Sashegyi út 3.

Ügyfélfogadás:

hétfő: 14-18 óráig, szerda: 9-17 óráig, péntek: 9-13 óráig

Telefon: 23/370-360, 0630/220-6409

E-mail: diosdvkt@gmail.com

Honlap: www.diosdicsatorna.hu