Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

2049 Diósd
Sashegyi út 3.Diósdon közel kétezren kaptak már rákötési engedélyt

2014.06.17 19:38

Közel 2000 rákötés valósulhat meg a közeljövőben. A házi szennyvízbekötések folyamatosan történnek, a munkát mindenki arra alkalmas időjárási viszonyok között végezheti el.

 

A rákötési időszakban sok érintett keresi meg irodánkat, ahol a kolléganők rendelkezésre állnak, sok esetben szakmai segítséget is nyújtanak és tanácsot is adnak, holott ez nem is feladatuk - tájékoztat Sohajda Lajos, Diósd Város Víziközmű-társulat IB elnöke. Irodánk dolgozói mindent megtesznek a rákötéssel kapcsolatos kérdések megválaszolása érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a beruházás utolsó szakasza, mely a tulajdonosok aktív közreműködésével valósul meg.

- A rákötéssel kapcsolatos műszaki tájékoztatás nem az akkreditált mérnökök feladata lenne?

Ők értelemszerűen meg tudják válaszolni a társulati tagok rákötéssel kapcsolatos kérdéseit, és minden bizonnyal meg is teszik, de akik hozzánk fordulnak, azoknak mi is megpróbálunk segíteni. Illetve aki még nem választott mérnököt, az is bennünket keres. Éppen ezért az irodánk dolgozói úgy ütemezik a munkájukat, hogy a rákötési időszakban a tájékoztatás folyamatos legyen, és az ügyfelek megelégedését szolgálja. Minden ügyfélfogadási időt igyekeznek betartani, hacsak nincs olyan sürgős feladat, amely elszólítja őket.

Ügyfélfogadási időn kívül pedig végzik a munkájukat, folyamatosan készítik a rákötési engedélyeket. Április végéig pontosan 1848 levél került ki a kezük alól, májusban pedig 110. Közel 2000 rákötés valósulhat tehát meg a közeljövőben. A házi szennyvízbekötések folyamatosan történnek, a munkát mindenki arra alkalmas időjárási viszonyok között végezheti. Érdemes a rákötéseket minél hamarabb elkezdeni, hogy a rendelkezésre álló 90 napos határidőt sikerüljön betartani.

- A rákötési feltételeknek mely ingatlanok nem felelnek meg?

A rákötés feltétele az önrész befizetése, illetve folyamatos törlesztése. A befizetések az eddig távolmaradók esetében pozitív fordulatot vettek, és ez a beruházás finanszírozásához jelentősen hozzájárul. Szép számmal jelentkeznek ingatlantulajdonosok, akik önrészük egyösszegű befizetését követő 30 napon belül megkapják a rákötési engedélyt.

Azért még mindig nem dőlhetünk hátra, mert néhány száz ingatlantulajdonos még nem vette fel velünk a kapcsolatot. Továbbá akadnak olyan tagok is, akik a hozzájárulásukat nem fizetik rendszeresen, elmaradásban vannak, így nem kapnak, rákötési engedélyt, amíg nem rendezik hátralékukat.

Továbbra is kérjük a távolmaradókat és az elmaradásban lévőket, jelentkezzenek és rendezzék hozzájárulásukat, mert 3600 Ft/m3 talajterhelési díj kivetésével kell számolniuk azoknak, akik nem kötnek rá a csatornahálózatra. 

A soron következő, június második felére összehívott intézőbizottsági ülés és az azt követő közgyűlés napirendjére is felvettük a 2014. év első féléves befizetések ismertetését, továbbá tájékoztatás adunk a rákötési engedélyekről és a befejező „B” program előkészítéséről.

- Hol tart a beruházást befejező „B” program előkészítése?

A „B” program egyeztetésére június elején került sor, amin részt vett a társulat, az önkormányzat Spéth Géza polgármester úr vezetésével, valamint a beruházói feladattal megbízott szervezet és az általa bevont tervezők. A víziközmű-társulat által korábban beadott műszaki programot a képviselő-testület jóváhagyta, és a tervezők az ezzel kapcsolatos tervezési munkákat végzik.

Az egyeztetés során megállapodtunk abban, hogy soron kívül lehet elvégezni a volt csapágyári lakások szennyvízátforgatását, és új közcsatornára történő csatlakoztatását, hisz az nem igényel külön engedélyeztetést. Ezt a lehető legrövidebb időn belül - amint a közbeszerzési eljárás lebonyolódik - el kell kezdeni. Azok a „B” programon belüli munkák, amelyek engedélyköteles tervezést igényelnek (akár út, akár csatorna), csak később valósulhatnak meg, az engedélyezési eljárás idejét be kell számítani.