Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

Diósd Város Víziközmű-társulat "elszámolási eljárás alatt"

2049 Diósd
Sashegyi út 3.A „B” programról és annak pénzfedezetéről

2015.09.30 10:38

A „B” program

 2015. szeptember második napján egyeztetést tartott Diósd Város Önkormányzat polgármestere, Érd és Térsége Szennyvízelvezetési- és Szennyvíztisztítási Önkormányzati Társulás PIU Szervezetének vezetője és Diósd Város Víziközmű-társulat IB elnöke – tájékoztatott Sohajda Lajos IB elnök.

Az egyeztetés céljaként azt tűzték ki, hogy a B programba 2014 márciusában betervezett, majd 2014 őszén újra számításba vett munkákat sorra vegyék, és a rendelkezésre álló pénzfedezet valamint az elvégzett munka összhangját megteremtsék. Továbbá minden munka elvégzésére sor kerülhessen, amire fedezet rendelkezésre áll.

A „B” programhoz kapcsolódó tervezés nagy része megvalósult, de az engedélyezések bonyolultabbak, mert például a Diófasor utcai ároknak az engedélyezés előtti üzemeltetői egyeztetések során olyan kikötéseket tettek, amelyek továbbtervezéseket tesznek szükségessé. Többek között olyan szakirányú tervezési munkákat, mint például közműkiváltás vagy az átjáró hidak újraépítésének a tervezése. Ebből következik, hogy maga a Diófasor utcai árok vízelvezetésének kivitelezési munkái engedélyezés hiányában 2015. évben nem kezdődhetnek el.

A 78 ikerházas ingatlan csatornaátforgatására viszont megvan a vállalkozói szerződés, így ezek a munkák most már akadálytalanul megvalósulhatnak.

A Tó utca és a Petőfi Sándor utca közötti összekötő utcák vízelvezetőinek a felújítását viszont el tudják végezni, mert azok nem engedélykötelesek, és pénz is van rá. Ezekre az utcákra árajánlatok bekérése szükséges, és a legkedvezőbb ajánlatot adó alvállalkozó megkezdheti a munkát.

 

A „B” program pénzfedezete

A diósdi csatorna-beruházás „B” programjának megvalósításához a víziközmű-társulat részére rendelkezésére álló pénzfedezet futamideje a jelenlegi szerződés értelmében december 31-es határidővel záródik, mivel a hitelfedezet az eredeti tervek szerint 2015. december 31. napjáig került volna felhasználásra. A „B” program több eleme nem tud év végéig megvalósulni, ezért intézkedni kell, hogy a hitel biztosítása a K&H Bank részéről a 2016. évre áttolódjon. Ez gyakorlatilag hitelszerződés módosítást jelent, ami magában foglalhat futamidő módosítást és hitelösszeg módosítást is. Erre hajlandóságot mutat a pénzintézet és az önkormányzat is, a víziközmű-társulatnak pedig az a feladata, hogy ebben működjön közre.